Brusnice patria k ovociu, ktoré dokáže s našim telom urobiť vyslovené zázraky. Preto by sme si ich mali dopriať tak často, ako to len ide. Ideálne, by sa na našom tanieri mali objavovať každý deň, minimálne však aspoň päťkrát za týždeň.
Sušené
V tejto podobe ich zoženiete najľahšie a aj najlacnejšie. Takto spracované ovocie si síce zachováva väčšinu vitamínov, minerálov a a j ostatných prospešných látok, problémom je však vysoký obsah cukru. Až deväťdesiat percent týchto výrobkov, obsahuje vysoké množstvo pridaného cukru.
Mrazené
Mrazené brusnice väčšinou neobsahujú žiadne prídavky cukru, preto sú veľmi dobrou alternatívou. Mrazením sa však môže stratiť istá časť prospešných látok.
Čerstvé
Čerstvé ovocie je samozrejme najlepšie. Neobsahuje žiaden pridaný cukor a obsahuje všetko, čo má. Nevýhodou je pomerne vysoká cena a taktiež to, že v našich obchodoch čerstvé brusnice nenájdeme bežne. Ak na nich však narazíte, určite si ich kúte aj do zásoby. Ich výhodou je, že dokážu vydržať dlho čerstvé.
Zdravotné benefity
- Obsahujú vysoké množstvo antioxidantov
- Chránia zuby pred vznikom povlaku a kazu
- Chránia pred vznikom zápalu ďasien
- Majú antibakteriálne a protizápalové účinky
- Znižujú zlý cholesterol
- Chránia srdce a cievy
- Prečisťujú tepny
- Obsahujú množstvo enzýmov, vitamínov a minerálnych látok
- Posilňujú imunitný systém
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom zápalu močových ciest., rovnako dobre účinkujú aj pri už existujúcom probléme
Brusnice majú vplyv aj na krásu
Pravidelná konzumácia tohto bobuľového ovocia sa podpíše aj na vašom zovňajšku. Vďaka obrovskému množstvu vitamínu C, chránia pokožku pred vznikom rôznych ochorení. céčko navyše podporuje tvorbu kolagénu, bez ktorého nemôže byť naša koža pružná. Zmierňujú vonkajšie prejavy starnutia, ako sú napríklad vrásky a zabezpečujú správnu hydratáciu pokožky.