Máme radi rôzne vína- niekto sladké, niekto suché, či polosladké, niekto má rad iba vína šumivé. Sú milovníci bieleho vína , alebo niekto nedopustí na víno červené.
Pre mňa špeciálnu skupinu –vína na mimoriadne príležitosti- tvorí víno tokajské.
Tokajské víno podľa pôvodu môže byť:
· Slovenské
· Maďarské
Prečo sa volajú tokajské? Preto, že hrozno na ich výrobu sa nachádza na oblasti Tokaj.
V minulosti sa viedli spory s Maďarskom o to, či môžeme aj my- Slovensko- vyrábať víno pod touto značkou. Spor dopadol v prospech Slovenska a preto môžeme aj my toto vínko vyrábať.
Nie ale hocikde- iba v presne určenej oblasti, na presne určenej výmere. Kde?
Malá Tŕňa
Veľká Tŕňa
Viničky
Čerhov
Slovenské Nové Mesto
Iba tu sa smie naše tokajské víno pestovať a vyrábať. Je chránené značkou.
Pestujú sa tu odrody hrozna vhodné pre vína:
Furmint
Lipovina
Tokajské putňové vína
Čo to je putňa? No je to nádoba do ktorej sa zberajú cibéby- hrozienka špeciálne- vyschnuté na viniči. Do jednej putne ide 20-25 kg týchto malých bobúľ. Koľko takýchto bobúľ sa dá do vína- podľa toho je víno trojputňové, štvorputňové či päťputňové. V sude s vínom v tufovej pivnici potom zreje. Získava nádhernú jantárovú farbu a lahodnú sladkú chuť,Hovorí sa mu víno kráľov- pil ho vraj už Belo IV.
Sú to mimoriadne sladké vína. Vína aperitívne. Vždy čakám na vhodnú príležitosť, aby sme mohli otvoriť tento vzácny druh vína. Lipovina a Furmint sa hodia aj na bežne popíjanie na konci dňa. No putňové vína si vždy zaslúžia atmosféru a príležitosť. Nie je to dané iba cenou tohto vína , ale aj jeho výnimočnou chuťou. V našej rodine si ho veľmi ceníme. Vieme si pohár vínka vychutnať, Nechať si ho hladko stekať jazykom do hrdla a opájať sa jeho vynikajúcou sladkou chuťou .Je to víno slávnostných príležitosti. Skúste ho ochutnať aj vy. Zatvorte oči a nechajte sa unášať jeho vôňou a chuťou!